schrijvershuisje

Het schrijvershuis op het landgoed leent zich uitstekend voor een week van afzondering en concentratie. Het is een rustiek huisje, verwarmd door een houtkachel. Douche en toilet bevinden zich op de begane grond; via een vaste trap bereik je de zolder met een tweepersoonsbed. Een fantastisch huisje; als in een sprookje,  zoals een gast schreef.
Het huisje beschikt over een terras met vuurkorf, een eenvoudige, overdekte buitenkeuken en een koelkast. Ter plekke is geen WiFi (wel op het landgoed).


een reflectie

Zonder telefoon of internet, zonder contact met anderen, volkomen gerespecteerd door de gastvrouw, kon ik alle aandacht op mijn eigen project richten. Het is lang geleden dat ik met deze mate van concentratie gewerkt heb.

Ik kon tijdens mijn werk zuchten, zingen, met mijn voet tegen de tafelpoot tikken, Tibetaanse mantra’s reciteren, toonloos neuriën, fronsen en hardop denken en dat allemaal zonder dat iemand daar ook maar enige last van had. Het was een groot genoegen om een midweek in het schrijvershuisje te verblijven, af en toe uitkijkend over tuin, weide en bos; soms klinkt in de verte de weemoedige roep van een uil.

Het was leuk om zelf de verwarming in de vorm van een houtkachel te beheren; het gaf aanleiding tot zo af en toe een pauze waarbij het werk in het achterhoofd gewoon door kon gaan.

j.v.m.